top of page
logo_globala_malen_horizontell-1.png

EKOspeceriet & FN:s globala mål 

När vi startade EKOspeceriet gjorde vi det med ett stort huvudmål: Att minska användandet av plast. Därutöver arbetar vi för många olika miljö- och rättighetsfrågor, såväl professionellt som privat. Det konsumtionssamhälle som vi lever i idag är allt annat än rättvist mot vår natur, de djur som lever här och utsatta människor i fattigdom. För att inte nämna framtida generationer som föds in i värld där effekterna av miljöförstörelse och global uppvärmning blir allt mer tydliga.

Vad är FN:s Globala mål och "Agenda 2030"?

Agenda 2030 är kort sammanfattat en universell plan för hur vi på jorden ska uppnå en hållbar utveckling, där de fyra huvudmålen är att:

 

 • Avskaffa extrem fattigdom.

 • Minska ojämlikheter och orättvisor i världen.

 • Främja fred och rättvisa.

 • Lösa klimatkrisen.

 

Detta ska alltså uppnås till år 2030, men hur ska vi klara det? Jo, genom att nå de 17 Globala målen och deras 169 delmål. Agenda 2030 och de Globala målen går alltså hand i hand. Planen sattes i verket hösten 2015 och är den största, mest omfattande överenskommelsen som FN och dess världsledare någonsin tagit sig an.

karta-globala-malen-logo-och-ikoner.png

Så jobbar vi för de 17 Globala målen

För oss på EKOspeceriet är såklart alla de 17 globala målen oerhört viktiga, men det finns ett par stycken punkter där vår potential att göra faktisk skillnad är extra stor.

Goal_3_RGB_Svenska__TARGET-3.9.png

Mål 3.9: Minska antalet sjukdoms- och dödsfall till följd av skadliga kemikalier och föroreningar

Vi väljer våra produkter med största omsorg. Lokalt producerade varor prioriteras alltid i så stor omfattning som möjligt, med så få tillsatser det bara går (helst inga såklart!). Trots att detta ibland kan leda till att vissa råvaror inte finns i vårt sortiment året runt, tycker vi alltid att naturen är värd varenda liten besparing. Dessutom gör det våra kunder uppmärksamma på vilka färskvaror som kan produceras och köpas till vilken årstid.

Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Mål nummer 12 är helt klart den punkt som ligger oss allra starkast om hjärtat, då det handlar om att använda jordens resurser på ett hållbart sätt utan att överkonsumera. Genom att erbjuda ett sortiment av varor i lösvikt kan våra kunder köpa precis den mängd de har behov för, dessutom i en återanvändbar förpackning. Allt du hittar i vårt sortiment är såklart ekologiskt, hållbart och rättvist producerat! 

Sustainable-Development-Goals_icons-12-1.jpg
Goal_14_RGB_Svenska__TARGET_14.1.png

14.1: Minska föroreningar i haven

Enligt Håll Sverige Rent tror forskare att det finns mer än 150 miljoner ton plast i våra hav. Det är en helt oacceptabel siffra för någonting som egentligen borde ha en nolltolerans. Hos oss på EKOspeceriet är Zero Waste vägen att gå, och hela 90% av vårt sortiment kan köpas i lösvikt. Antingen i en egen behållare, eller en du kan köpa hos oss. Det är dock inte plasten i sig som är farlig, utan det faktum att den inte återvinns. 

15: Ekosystem och biologisk mångfald

Överkonsumtionen och den höga efterfrågan av konventionella produkter & råvaror leder till fler fabriker, som ofta har en ohållbar produktion. Många av dessa tillverkare förstör skogar, misshandlar djur, använder kemiska bekämpningsmedel och mixtrar med genmodifiering. Vi väljer och stödjer endast tillverkare som tar ett ansvar för miljö och samhälle.

15_ekosystem.png
Goal_17_RGB_Svenska__TARGET_17.16.png

17.16: Stärk det globala partnerskapet för hållbar utveckling

Några av de produkter du hittar hos oss kommer från en helt annan kontinent. Många utav de skönhetsoljor vi har i vårt sortiment kommer t.ex. från kvinnokooperativ i utvecklingsländer. Här köps produkten direkt från tillverkarna helt utan mellanhänder, vilket betyder att vi kan försäkra en hållbar produktion samt rättvisa priser och arbetsförhållanden. En ökad efterfrågan leder i sig till fler jobb, stärkt lokal ekonomi och en överlag bättre tillvaro.

Så kan DU hjälpa Agenda 2030!

Agenda 2030 och FN:s 17 globala mål är någonting som våra världsledare har tagit sig an, men något som alla människor måste ta ansvar för. Det finns många olika saker som du kan göra för att hjälpa till i kampen mot en hållbar utveckling, och kom ihåg att ingenting är för litet. Om du inte gör det för dig själv, så gör det för kommande generationer och deras framtid. 

Exempel på hur du kan stödja de Globala målen:

 • Källsortera dina sopor, panta burkar och släng rätt sak på rätt plats

 • Plocka upp skräp under promenaden. Har du en hund kan du ta med dig en extra bajspåse ut och slänga skräpet i den.

 • Gör lite research och läs på om märken och tillverkare du brukar handla från. Undvik att handla från så kallade “fast fashion”-brands.

 • Välj hållbara, ekologiska och helst lokalt producerade produkter när du kan. 

 • Välj en förnybar energikälla

 • Handla second hand!

 • Försök alltid att ge bort eller donera dina prylar först istället för att kasta dem. Det finns säkert någon som behöver det. 

 • Släck lamporna när du går ut från ett rum.

 • Klimatkompensera dina inköp, plantera träd eller skänk en liten summa till en organisation du gillar.

 • Gå eller cykla dit du kan och välj offentlig trafik framför bil- och taxiresor. 

 • Ta tåget eller åk buss istället för att flyga. Om inte båda vägar, så åtminstone en av dem.  

 • Inför en vegetarisk eller vegansk dag i veckan.

 • Handla din mat efter säsong. 

 • Arbeta bort impuls-shoppandet och tänkt alltid en extra gång innan du köper något nytt. 

 • Ta med dig en egen tygpåse när du handlar.

 • Byt ut sugrör i plast mot varianter i metall, papper eller trä. 

 • Undvik plastförpackningar och handla din mat i lösvikt, gärna hos oss på EKOspeceriet såklart!

LNOB_Logo_ENGL_VERT_BLACK.png
bottom of page