top of page

EKOspeceriets historia

DSC_0073_edited.jpg

EKOspeceriet ägs och drivs av mig, Mariama, och av min man Jonas. Jonas och jag hittade varandra 2012 och snart kom vi fram till att vi hade mycket gemensamt trots våra olika bakgrunder i olika kulturer. 2019 bestämde vi oss för att starta EKOspeceriet.

Vi har båda ett stort intresse för god mat och matlagning men vi har också båda varit överviktiga. Redan innan vi träffades hade vi fått lära oss att vara noga med vad vi äter, om matens näringsinnehåll och hur den påverkar vår hälsa.

När vi fick barn började vi tänka mer än tidigare på vad vi konsumerar, hur vi konsumerar det och vilken effekt det får på oss själva och allt runtomkring oss. Vi hade sedan tidigare ett stort intresse för god och nyttig mat men nu blev det ännu viktigare att den skulle produceras på ett hållbart sätt, utan gifter och med tanke på kommande generationer.

Att få barn ändrade hur jag såg på min omgivning. Träden och naturen kändes mer levande, miljöfrågorna blev viktigare och mer verkliga för mig och mitt sätt att konsumera ändrades radikalt. Det var en magisk och skrämmande tid för mig eftersom prioriteringarna i mitt liv ändrades så mycket.

Jag gav upp min karriär inom rederibranschen för att hitta ett arbete som passade bättre med mina nyfunna värderingar och där jag kunde använda min fulla potential. Medan jag jobbade som affärsutvecklare för min mans företag läste jag flera kurser som ledde mig in i en allt djupare förståelse för de miljöproblem som vår planet lider av.

Efter att jag läst Lucy Siegles bok, Turning the Tide on Plastic, och hämtat information från bland annat källorna nedan så bestämde jag mig. Jag ville jobba med miljöfrågor, men jag ville framför allt göra en insats som fick en direkt, positiv effekt på miljön, genom att både förändra mina egna vanor och hjälpa andra i samma riktning.

Jag ville få koll på vilka miljöbovar som skräpar ned på planeten och skapar problem i naturen. Det var på det sättet som jag kom i kontakt med ”zero waste”-rörelsen i Frankrike och fick veta att det fanns plastfria butiker som säljer sina varor i lösvikt, till exempel butikskedjan Day by Day i Frankrike.

Hemma bestämde vi oss för att gradvis plastbanta vår vardag, öka vår medvetenhet om vårt miljöavtryck och lära vårt barn om hur viktigt det är att leva på ett hållbart och miljövänligt sätt.

Jag började undersöka om vi i Sverige hade liknande affärer, där man medvetet undvek plast och andra miljöskadande förpackningar. Med glädje kunde jag konstatera att andra redan visat att det här konceptet var möjligt och välkommet även i Sverige, bland annat hos Gram i Malmö (https://grammalmo.se/) och Skafferiet i Västerås (https://www.skafferietvasteras.se/).

Efter att ha hämtat inspiration från våra vänner i de här butikerna så bestämde jag och min man oss för att öppna EKOspeceriet i Göteborg där vårt koncept är att sälja ekologiska varor plastfritt och i lösvikt, producerade med rättvisa och hållbara villkor för producenterna.

Här är några av de skrifter som varit viktiga inspirationskällor för mig:

Turning the Tide on Plastic av Lucy Siegle: https://www.bokus.com/bok/9781409183006/turning-the-tide-on-plastic/

THE STORY OF STUFF - Consumerism, Capitalism, & Environment in America: https://youtu.be/3eWBg8ojno4

The state of plastics: World Environment Day Outlook 2018: http://www.unenvironment.org/fr/node/21843


/Mariama

bottom of page