Sheasmör

I vår zero waste butik i Mölndal hittar ni både sheasmör och många andra skönhetsoljor, som vi själva har köpt in direkt från kvinnokooperativ i olika byar i Senegal i Västafrika.

 

Vi lägger stor vikt vid ekologiska produkter och hållbar produktion, både när det kommer till råvaror, miljö och arbetskraft. För oss är det även viktigt att vara så transparenta som möjligt med att informera var våra produkter kommer från, så att du kan vara helt trygg när du handlar hos oss. 

AdobeStock_280151422 (1).jpeg
Mariamas resa från Dakar till Salemata 759km (1)_LI.jpg

Vårt sheasmör kommer från en by som heter Salémata vid Kédougou i sydöstra Senegal. Det är en av de byar som Mariama (EKOspeceriets grundare) själv har besökt för att upprätta en god kontakt med kvinnorna som tillverkar sheasmöret. För oss är det viktigt att se till att våra pengar hamnar i rätt händer och inte fastnar hos grossister på vägen.

Vad används sheasmör till?

Sheasmör kan användas från topp till tå av hela familjen. Det passar utmärk till både babyvård och kroppsmassage, till torra läppar eller händer och fungerar bra på kroppen såväl som för hårinpackning.

IMG_8681.jpg

Sheasmörets egenskaper:

  • Skyddar mot sol och vind

  • Mjukgörande & lugnande

  • Återställer balansen i torr eller skadad hud

Var kommer sheasmör ifrån?

Sheasmör kallas ofta för ”Kvinnans guld” och är en del av det afrikanska kulturarvet, där det används som en traditionell fettkälla för både hudvård och matlagning. För oss är det en skönhetsprodukt som är 100% vegetabilisk och producerad med stor noggrannhet och kunnighet som gått i arv i många generationer. Sheaträd växer vilt och det tar ungefär 20 år från liten planta till att träden ger de första sheanötterna. Sheaträdet är respekterat och skyddas av byborna.

AdobeStock_29286560.jpeg