top of page

Vegetarisk & vegansk påskmat

Köttfria alternativ på påskbordet

Är du också på jakt efter vegetariska och veganska recept på påskmat? Då har du absolut hittat till rätt ställe! Vi är EKOspeceriet, en zero waste butik i Göteborg, och vi lägger allt vårt fokus på att erbjuda ekologiska, vegetariska, veganska, plastfria och hållbara varor. Utöver ett noggrant utvalt sortiment av vegetarisk och veganska färskvaror och skafferivaror, har vi även ett välsorterat utbud av skönhet och hushållsprodukter. 

 

Idag är det allt fler som väljer att gå över till vegetarisk och vegansk kost, inte bara för djurens skull men även för miljön och olika hälsoskäl. Det svenska matbordet är sedan länge känt för sina animaliska specialiteter som köttbullar, korv och sill. Det är dessa, tillsammans med så många andra köttbaserade rätter, som härskar över matbordet under våra högtiders alla buffér. 

 

Kanske har du själv gått över till en mer plantbaserad kost, eller kanske har en gäst eller två som föredrar köttfria alternativ på påskbordet? Då lovar vi att våra tips kommer att vara till nytta, oavsett om du är nybörjare eller en mer inbiten vegan!

pexels-eren-li-7169015.jpg

Veganska stapelvaror alla plantbaserade bör ha där hemma

Hos oss på EKOspeceriet hittar du i princip alla veganska stapelvaror du behöver ha för att laga riktigt läcker vegansk mat. Självklart har vi även massor av fräscha färskvaror som varierar efter säsong, och vi prioriterar naturligtvis närproducerat först! 

 

I vårt sortiment kan du som vegan bland annat hitta:

  • Linser, som röda linser, belugalinser och gröna linser.

  • Bönor, som kikärtor, vita bönor och åkerbönor.

  • Sojafärs granulat

  • Kokosmjölk & kokossmör

  • Äggfri majonäs

  • Allt du behöver för bakning

  • Massor av fräscha grönsaker och frukter efter säsong

  • Påskgodis som choklad, naturgodis, nötter och torkade frukter & bär

Du som är vegetarian hittar även färska ekologiska ägg hos oss, och som en stor bonus går det allra mesta att köpa i lösvikt i vår butik. Med andra ord behöver du bara köpa precis den mängd du faktiskt ska använda till din påskmat! 
 

pexels-polina-tankilevitch-3735170.jpg
pexels-greta-hoffman-9475230.jpg

Vegansk påskmat för nybörjare och experter

När det kommer till vegansk påskmat behöver man bara göra det så avancerat som man själv vill. Vill du laga vegansk lax, inlagd “sill” eller din egen påskskinka, kör på! Det finns även mer nybörjarvänliga varianter, som avokadohalvor, färdiga sojabullar eller härligt ugnsbakade rotfrukter. Är du osäker på dina kockkunskaper kan du alltid prova ett recept några dagar innan, så att det verkligen sitter när själva dagen är kommen. Här nedanför hittar du några av våra favoritrecept, och andra tips som kan behövas när man lagar vegansk påskmat!

pexels-andy-barbour-6964087.jpg

Traditionell påskmat vs. vegansk påskmat

Istället för ägghalvor: Avokadohalvor

Ägghalvor med skagenröra är en klassiker på påskbordet, och är det vegetariskt som gäller kan du helt enkelt byta ut skagenröran mot en läcker tofuröra istället. Är det veganskt som gäller, vad passar inte bättre än mjuka, gröna och sköna avokadohalvor? Passar minst lika bra med vegansk skagenröra som ägg gör, om inte ännu bättre! Här hittar du recept på avokadohalvor med vegansk skagenröra och massor av andra recept som får det att vattnas i munnen.

pexels-los-muertos-crew-7613676.jpg

Istället för lammstek: Svamp- & nötstek

Svamp- & nötsteken är ett veganskt påskrecept som kräver en del pyssel och förberedelser,  men som absolut är det hela värt! Champinjonernas umami och nötigheten från valnötterna skapar en fantastisk kombination, både när det gäller smak och konsistens. För den inbitne köttätaren ska det sägas att det inte kommer att smaka precis som den där lammsteken du är van vid. Du kommer däremot garanterat att bli positivt överraskad av din nya smakupplevelse!

pexels-paula-129523.jpg

Istället för sill: Vegansk sill av aubergine

Vegansk sill, hur går det egentligen till? Faktum är att det inte alls är särskilt komplicerat, och kan tillberedas på flera olika sätt beroende på vad du gillar. Att göra sill av aubergine gör att du får en mjuk konsistens som liknar vanlig sill. Denna grönsak passar dessutom riktigt bra även färg- och utseendemässigt.  Allt du behöver göra är att hacka ingredienserna, låta dem dra tillsammans och voilà, du har inlagd "sill"! Därefter kan du använda din inlagda auberginesill i din favoritblanding, som senapssill, löksill eller skärgårdssill. Ett hett tips är att använda tångkaviar, som bidrar med smak från havet.

Istället för gravad lax: Vegansk gravad lax av morot

Ja, du läste rätt. Det går att göra en delikat vegansk gravad lax genom att använda morot! När det kommer till mat är utseendet en viktigare faktor än vad man kan tro, och en stor del av "ätandet" görs faktiskt med ögonen. Genom att använda just morötter får du en vegansk variant som har precis samma härliga orangea färg som laxen har. Skiva morötterna, ugnsbaka och grava i ett lag med dill, socker, ättika, peppar och salt. Resten sköter sig självt i kylskåpet över natten. Här hittar du ett superenkelt, men supergott, recept på vegansk gravad lax.

pexels-mali-maeder-143133.jpg

Vi hjälper dig med vegansk påskmat!

För mer inspiration kring vegetarisk och vegansk påskmat & matlagning är du alltid, när som helst, välkommen in till vår zero waste butik i Göteborg. Vi guidar dig genom vårt sortiment av plantbaserade alternativ, färska råvaror och torra såväl som inlagda skafferivaror. Hos oss kan du handla hela 90% av vårt utbud i lösvikt, vilket lönar sig både ekonomiskt och miljömässigt. Ekologiska matvaror till ett smartare pris och med mindre svinn. Visst låter det nästan för bra för att vara sant? Adress och kontaktuppgifter hittar du strax här nedanför. Vi ser fram emot att träffa dig!

bottom of page